Print Friendly, PDF & Email

We horen veel dat een smoothie niet gezond zou zijn omdat je alle voedingsstoffen stuk maakt. Kijk wat je in de blender of mengbeker stopt komt er weer uit.

Het klopt wel dat je het ‘stuk’ maakt, maar dat doe je ook als je appels tot appelmoes maakt, van kikkererwten hummus maakt of een stamppot eet.

Als je het voedsel ‘stuk’ maakt, maak je ook het resistent zetmeel stuk, dit is een type vezel. Deze vezel heeft een soort probiotisch effect op onze darmen, maar doordat je het ‘stuk’ maakt is deze nu wel verteerbaar en verdwijnt dit probiotisch effect.

Alleen de grap is dat alles ‘stuk’ gaat, dus ook de vitaminen, mineralen en andere plantenstofjes en dat zorgt dat je het beter en sneller opneemt Een smoothie geeft je vaak wat sneller energie, maar het is een fabeltje dat de gezondheid weg is en je alleen suiker naar binnen drinkt.

Het is een ander verhaal als je een juicer die het sap en vruchtvlees scheidt gebruikt, want dan heb je alleen sap en is de vezelrijke massa weg. Dat is ook de reden waarom uitgeperste sinaasappelsap niet zo gezond is, hier drink je alleen het sap. Doe je de sinaasappel compleet (zonder schil) in een blender dan is het hetzelfde als bovenstaand verhaal

Kauwen is goed voor je, dus alleen smoothies of gepureerde voeding raden we niet aan, maar af en toe een smoothie doe je, je gezondheid een plezier mee! Daarbij kun je ook een smoothiebowl maken en daar kun je van alles in doen om te kauwen.

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This