Print Friendly, PDF & Email

Veel mensen vinden veganistisch bakken lastig omdat ze een ei missen. Wij zijn ook opgegroeid met het idee dat bakken en eieren samen gaan. Toen wij veganist werden, vonden we dat ook wel een grote uitdaging. Inmiddels zijn we niet anders gewend. In deze blog delen we graag met je hoe je een ei kunt vervangen en welke vervanger je voor welk gerecht het beste kunt gebruiken. Soms hoef je ook geen vervanging te gebruiken, zo maakten wij pannenkoeken met spa rood. Qua hoeveelheid hielden we de hoeveelheid melk aan die nodig was en verder niets. Het werkte perfect. Voor alle keren dat je wel een vervanger nodig hebt, hebben onderstaand overzicht voor je gemaakt.

Lijnzaad

Lijnzaad is een goede ei vervanger, je kunt 1 eetlepel gebroken lijnzaad mengen met 3 eetlepels water. Je moet dit even laten staan en dan heb je een lekker plakkerig papje. Lijnzaad kun je in zowel zoete als hartige gerechten gebruiken.

Zoete gerechten

Als bind- en verdikkingsmiddel zijn er diverse mogelijkheden in zoete gerechten.
Zo werkt 50 gram ongezoete 100% appelmoes heel goed om 1 ei te vervangen of een halve, liefst rijpe, banaan.
Appelmoes kun je bijvoorbeeld heel goed gebruiken in een appeltaart of in een cake, maar gaat niet zo goed samen met bepaalde chocoladegerechten. Daar is een banaan weer geschikter voor of natuurlijk de eerder genoemde lijnzaad.
3 eetlepels pindakaas is een prima ei vervanger in koekjes.

Hartige gerechten

In hartige gerechten kun je ook de lijnzaad gebruiken, maar bijvoorbeeld ook heel goed kikkererwtenmeel gemengd met water (2 el meel en 2 el water).. Heb je een gerecht waar tomaat goed in past? Dan wil 50 gram tomatenpuree ook dienen als een ei vervanger.

Rijsmiddel vervanger

Een ei dient niet alleen maar als bind- en verdikkingsmiddel, het heeft vaak ook een rijzende functie. Dit kun je heel makkelijk opvangen met bakingsoda, dit zorgt voor een luchtige cake of taart. Bij bakingsoda is het wel heel belangrijk om iets zuurs er bij te voegen, zoals sap van een citroen of limoen, maar kan ook door azijn. Doe je er niets zuurs bij, dan kan bakingsoda niet zijn werk optimaal doen. Je proeft het niet weer in je gerecht overigens!

Aquafaba (voor eiwit vervanging)

Aquafaba is het vocht van kikkererwten, deze kun je opkloppen om eiwit te vervangen. Het wordt regelmatig gebruikt als emulgator in mayonaises of juist om luchtigheid te geven aan je taart. Aquafaba is zo’n fijne uitvinding wat dat betreft, je kunt er heel veel mee! Het is super simpel om te maken. Als je het vocht van je potje kikkererwten opvangt en heel stevig opklopt krijg je net zulke pieken als met ‘echt’ eiwit. Denk er wel om dat als je het echt stevig wilt hebben je er suiker aan moet toevoegen en om het stevig te houden ook een theelepel wijnsteenzuur (bij voorkeur), maar kan ook met citroen of azijn.

Let op: bij hele goedkope kikkererwten kan het soms zijn dat het vocht te waterig is en dan zul je het eerst moeten inkoken totdat het de substantie heeft van eiwit. Als je dit laat afkoelen en vervolgens opklopt, krijg je alsnog hetzelfde effect.

Tip voor het gebruik van Aquafaba

GEEN VET! Dit is echt ontzettend belangrijk. Heb je vet in je kom, aan je mixer of wat dan ook. Dan gaat het niet lukken. Zorg dus dat alles compleet vetvrij is! Een makkelijke tip is om je kom en mixer even in te smeren met citroensap en vervolgens droog te wrijven met keukenpapier.

Je kunt maximaal 2 eieren vervangen door aquafaba, dit komt omdat het van zichzelf geen stevige structuur heeft. Eieren hebben de eigenschap om te stollen bij verhitting, aquafaba doet dit niet. We schreven ook een uitgebreidere blog over aquafaba, deze kun je hier lezen

Handig overzicht ei vervangen

Eiwit vervang je het beste door aquafaba, zoals hierboven beschreven.

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This