Print Friendly, PDF & Email

Hoewel mijn kruidenkastje tegenwoordig uitpuilt, was dit zeker niet altijd het geval. Ik heb jaren mijn eten op smaak gebracht met enkel peper en zout. Soms was er een avontuurlijk uitstapje met een beetje basilicum of Italiaanse kruiden. Mijn maaltijden waren zeker niet smaakloos, maar wel een beetje saai. Ik werd door kookboeken geïnspireerd om toch eens wat verder te kijken en ging op ontdekkingstocht in de Turkse supermarkt. Ondertussen heb ik tal van verschillende kruiden in huis en deel ik graag mijn favorieten met jou.

Kaneel

Kaneel is gemaakt van de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan vele varianten, de bekendste zijn de ceylonkaneel en cassia. Je kunt kaneel kopen in de vorm van kaneelstokjes of als poeder. Kaneel wordt vaak gebruikt in zoete gerechten, zoals appeltaart of bij het maken van je eigen appelmoes. Hiernaast is het ook een heerlijke toevoeging in diverse groentegerechten. Een theelepel door je chili sin carne of zoete aardappelsoep kan je maaltijd net dat beetje extra geven.

Tip: Doe eens een beetje kaneel door je havermoutpap en geniet van de heerlijke smaak!

Paprikapoeder (gerookt, pittig en zoet)

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde of gerookte gemalen pepers. Niet de klassieke blokvormige rode paprika, maar lange puntvormige pepers. Er zijn verschillende soorten paprikapoeder: een gerookte, ongerookte, zoete en pittige variant. De zoete variant wordt ook wel gekocht als ‘gewone’ paprikapoeder en wordt gemaakt door de zaadjes van de pepers voor het malen te verwijderen. Bij de pittige variant worden de zaadjes juist wel mee gemalen, waardoor de scherpere smaak ontstaat. Wil jij echt iets speciaals? Kies dan eens voor de gerookte Spaanse versie, heerlijk door Mexicaanse gerechten. Eigenlijk kun je paprikapoeder in praktisch elk gerecht gebruiken, van pasta’s, wokschotels, salades tot soepen.

Tip: Zorg ervoor dat je paprikapoeder niet te lang op hoog vuur meebakt met je groenten, het kan dan bitter worden van smaak.

Gember

Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. Het wordt wereldwijd in grote hoeveelheden geconsumeerd, bijvoorbeeld in de vorm van gemberjam, gembersiroop en natuurlijk gemberthee. Het heeft een vrij sterke smaak die niet iedereen kan waarderen, maar ik ben fan. Gember wordt vaak gebruikt als smaakmaker in gebak zoals speculaas, ontbijtkoek of taaitaai. Wist je dat je het ook prima kunt gebruiken in hartige gerechten? Gember is bijvoorbeeld een heerlijke toevoeging aan pompoensoep of een Indiase curry.

Tip: Combineer je gemberthee eens met een schijfje citroen of sinaasappel.

Komijn

Komijn is in de supermarkt te koop in de vorm van komijnzaad en komijnpoeder. Het wordt gemaakt van de zaadjes van de komijnplant. Komijn heeft een lichte notige smaak, wat perfect past in curry’s maar ook in Mexicaanse gerechten. De smaak van komijn komt extra goed naar boven als je komijnzaad even roostert of fijn maalt in een vijzel. Heb je komijnpoeder gekocht, dan kun je deze stap overslaan en je kruiden meteen toevoegen aan je maaltijd.

Tip: Je kunt een simpele groentesoep opfleuren met wat komijn, voeg het bijvoorbeeld eens toe aan je courgettesoep.

Ras el Hanout

Dit is eigenlijk een beetje valsspelen, want Ras el Hanout is niet een kruid maar een heel kruidenmengsel. Ras el Hanout vindt zijn oorsprong in Marokko, waar de traditionele mengsels soms meer dan 20 verschillende kruiden bevatten! De mengsels die je in Nederland in de supermarkt vindt zijn vaak wat eenvoudiger, maar zeker niet minder smakelijk. Ze bevatten onder andere: gember, kaneel, kardemon, knoflook, kruidnagel, kurkuma, nootmuskaat, paprikapoeder, piment en zwarte peper. Ras el Hanout is perfect te gebruiken in stoofschotels, couscous, maar ook bijvoorbeeld door falafel.

Tip: Voeg een theelepeltje (of meer) toe aan je zelfgemaakte hummus!

Als ik je nog een afsluitende tip mag geven, koop je kruiden groots in bij de Turkse supermarkt. Niet alleen liggen de prijzen hier wat lager, je kunt ook grotere verpakkingen aanschaffen. Want niets is zo frustrerend als een potje kruiden wat na twee keer gebruiken alweer bijna leeg is.

Wat zijn jouw favoriete kruiden? Heb jij nog echte aanraders? Leuk als je een reactie achter laat (je e-mailadres wordt niet getoond en ook niet gebruikt)

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This