Print Friendly, PDF & Email

Besparen op gas en energie dat willen we allemaal wel momenteel, want de prijzen zijn niet meer zo leuk. Besparen kan op vele manieren, maar de slowcooker is één van. Maar wat is een slowcooker precies en wat kun je er mee? Dat vertellen we je in dit artikel.

Wat is een slowcooker?

Een slowcooker is een apparaat wat werkt op elektriciteit, hé je snapt direct waarom je gas bespaard ;-) Het heeft 3 onderdelen, een buitenpan, een binnenpan en een deksel. Daarnaast heeft het doorgaans 3 standen, de slowcook stand, een snellere stand en een warmhoud stand. Er zijn veel verschillende soorten te koop en hoe duurder, hoe meer ze kunnen. Zo zijn er ook varianten welke je kunt in programmeren bijvoorbeeld.

Er zijn ook verschillende maten. Zelf hebben we een 3,5 liter slowcooker en dat is voor ons viertjes voldoende, maar heb je echt een groot gezin dan zou ik wel adviseren een grotere versie te kopen.

Hoe werkt een slowcooker?

Je hebt 2 standen welke je kunt gebruiken.

Low

De laagste stand is de échte slowcooking stand, de temperatuur hiervan ligt ongeveer op 80 graden én op deze stand kun je in de ochtend je gerecht er in doen en aan het einde van de middag er uit halen. Het kan heel erg verschillen per slowcooker hoeveel tijd het nodig heeft, maar als je er een paar gerechten in hebt gemaakt ken je het apparaat vaak vrij snel. Dat komt ook omdat het gewoon heel makkelijk in gebruik is.

Fast / High

Heb je minder tijd? Dan is de hoge stand een fijne optie. Het gaat ongeveer een keer zo snel als in de slowcook stand.

Wat verbruikt een slowcooker aan stroom?

Als je het hebt over besparen op je energiekosten, dan is dat natuurlijk een relevante vraag. Je moet even kijken hoeveel watt jouw slowcooker heeft. Die wij hebben is 160 watt én ja als dat 6 uurtjes aan staat is dat met de energieprijzen vanaf oktober 2022 €0,72. Als je korting hebt, zoals wij, omdat je langer klant bent dan is dat bedrag waarschijnlijk lager.

De gasprijzen exploderen natuurlijk momenteel helemaal, daarom is een slowcooker echt wel heel interessant om te bekijken. Ook omdat de aanschaf van slowcooker relatief een kleine investering is! Je hebt ze al vanaf €30!

Is een slowcooker gezond?

Kosten zijn natuurlijk heel mooi, maar hoe gezond is slowcooken nu precies? Doordat je het op een lagere temperatuur kookt, blijven meer voedingsstoffen bewaard. Je kookt het niet kapot én dat geeft dus zeker meer gezondheid aan je gerecht. Daarbij vinden wij zelf ook een groot pluspunt, de smaak! De smaken krijgen veel langer de tijd om tot uiting te komen én dat proef je.

Kooktips slowcooker

We hebben een aantal kooktips voor je opgesteld.

Vocht

Vocht is wel een belangrijk onderdeel van slowcooking. Het hangt van je gerecht af hoeveel vocht precies. Je kunt je voorstellen dat een soep meer vocht nodig heet dan een stoofpotje. Wel een belangrijke tip, veel ingredienten wat je toevoegt bevat ook vocht én dat vocht komt los tijdens het koken. Begin dus niet direct met een te grote hoeveelheid vocht, je kunt halverwege altijd nog wat vocht toevoegen mocht dat nodig zijn.

Bereid voor

Een voordeel van de slowcooker is dat je er weinig tijd aan hoeft te besteden, maar denk wel even vooruit. Bedenk wat je gaat maken en snij het eventueel al de avond van te voren. Zo hoef je het in de ochtend alleen maar in de slowcooker te doen. In principe kun je alles rauw toevoegen, soms kan het voor de smaak goed zijn om iets even aan te zetten. Bijvoorbeeld de uitjes en de knoflook. Dat zorgt voor net iets meer smaak.

Tijd

Zoals gezegd heeft de slowcooker 2 standen, maar hoe bepaal je nu precies de tijd wat een gerecht nodig heeft. Dat is geen harde wet, want je kookt niet snel iets echt te gaar in een slowcooker, maar om je een indicatie te geven:

Kooktijd pan

15 tot 30 minuten is ongeveer 4 tot 5 uur in de slowcooker op de lage stand of 2 tot 3 uur op de hoge stand.

30 tot 45 minuten is ongeveer 6 tot 7 uur in de slowcooker op de lage stand of 3 tot 4 uur op de hoge stand

45 minuten tot 2 uur is ongeveer 8 tot 9 uur in de slowcooker op de lage stand of 4 tot 5 uur op de hoge stand.

Belangrijk om te vermelden is dat het ook afhangt van je slowcooker, dus probeer het uit. Dit is een hulpmiddel om mee te beginnen.

Wat voor gerechten kun je maken met de slowcooker?

Niet alles is geschikt voor de slowcooker, maar wel veel. We hebben een aantal recepten geschikt voor de slowcooker voor je:

Wel met stip denk ik: deze pittige Marokkaanse soep (harira) zo ongelofelijk lekker als de smaken de tijd krijgen!

zijn een aantal voorbeelden, maar de lijst is natuurlijk nog vele malen langer!

Onderstaande slowcooker hebben we zelf, momenteel met korting te koop én echt super handig in gebruik. Als je het registreert, zelfs 3 jaar garantie!
Het is affliate link, dus koop je iets via deze link dan betaal jij niets extra’s, maar zorg je wel dat onze site kan blijven draaien omdat we een heel klein bedrag krijgen van bol.com als dank. Win Win dus!

Volg Peter
Laatste berichten van Peter Blenkers (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This