Rauwe cacao, bomvol gezondheid

Gepubliceerd op 12 mei 2020 om 19:30


Veel mensen zijn dol op chocolade en toch weten weinig mensen dat het eigenlijk een plant is, het gaat dan om de cacaoboon die daar van afkomstig is. Chocolade is iets dat veel mensen wel lusten, echter zit er verschil tussen gewone cacao en rauwe cacao.

Gewone cacao wordt hoger verhit en verliest zodoende meer van zijn goede voedingsstoffen. Daar kom je ook direct uit bij het antwoord waarom rauwe cacao duurder is dan gewone cacao, het proces om gewone cacao te verkrijgen is vele malen makkelijker en dus goedkoper. 

In deze blog vertellen we je graag waarom rauwe cacao iets is dat echt in je keukenkastje zou moeten staan.

Bomvol voedingsstoffen

Laten we beginnen met een overzicht van alle voedingsstoffen.
Per 100 gram bevat rauwe cacao
379 Kcal                                                                         1500mg kalium                          
18,5 gram eiwit                                                             150 mg calcium
10,5 gram koolhydraten                                              600 mg fosfor
21,7 gram vet                                                                525 mg magnesium
34 gram voedingsvezel                                                10,5 mg ijzer
                                                                                               1ug selenium
                                                                                           2,8 ug jodium

Bron: Nevo online/RIVM

Zoals je ziet veel goede voedingsstoffen, waaronder veel mineralen.
Belangrijke mineralen als ijzer, calcium, kalium en magnesium zijn zeer rijkelijk vertegenwoordigd. 

Naast deze voedingsstoffen bevat rauwe cacao ook diverse anitoxidanten die goed zijn voor je hart- en vaatstelsel. 
Je hebt vast ook weleens gehoord dat je van chocolade eten gelukkiger wordt? Dat kan kloppen omdat rauwe cacao fenylethylamine bevat, dat is een lichaamseigen stof die je ook aanmaakt als je bijvoorbeeld verliefd bent!   Dat is nog eens geluk hebben!

Alleen maar goed nieuws? Ja, wat betreft het verhaal over rauwe cacao, maar niet als het aankomt op je favoriete chocoladereep in de winkel. Doordat deze doorgaans veel suiker bevat, haalt dat de gezondheidseffecten erg naar beneden.

Wat kun je allemaal met rauwe cacao?
Eigenlijk heel erg veel. Je kunt ze toevoegen aan je smoothie, toevoegen aan je havermout ontbijt, aan je pannenkoekjes, maar je kunt er ook lekkere snacks mee maken. Zoals wij gisteren deden, met de rauwe cacao balletjes

Je hebt ook rauwe cacaonibs, die kun je gebruiken als een soort hagelslag en kun je ook in bijvoorbeeld je plantaardige yoghurt doen.

Conclusie

  • Rauwe cacao is anders dan gewone cacao
  • Rauwe cacao zit bomvol voedingstoffen, waaronder belangrijke mineralen
  • Rauwe cacao maakt daadwerkelijk gelukkig door het stofje fenylethylamine
  • De chocoladereep uit de winkel is helaas minder gezond door de grote hoeveelheid suiker die het bevat
  • Je kunt er heel veel mee en lekker veelvuldig gebruiken           

      

Hou jij van gezond eten? Dan is ons nieuwste e-kookboek iets voor jou!
50 recepten en nu met €5,00 PRE-ORDER korting!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

«